Yarnpainting

Huichol Indianen

De Huichol indianen leven in de ruwe Sierra Madre in het noordwesten van Mexico, op ongeveer 3000 meter hoogte. Deze bergketen is een uitloper van de Rocky Mountains. De Huichol hebben een traditionele godsdienst, die bestaat uit een cyclus van jaarlijks terugkerende ceremonies rondom het planten en oogsten van hun voedsel, en bedevaarten. De ceremonies worden geleid door de Marakame. Deze communiceert met de spirits.

De Huichol verbouwen maïs, vooral voor tortilla’s, en bonen die op diverse manieren worden bereid. De oogst is niet genoeg om van te leven. Het levert genoeg op voor eigen gebruik. Velen reizen daarom naar grote plantages waar tabak wordt verbouwd, en om fruit te plukken. Anderen voorzien in hun onderhoud door het maken van Yarnpaintings, sieraden en symbolische figuren versierd met felgekleurde kraaltjes. Deze kunstvoorwerpen versterken tevens de verbinding met hun eigen cultuur. Hun kunstvoorwerpen worden ook verkocht aan toeristen en vormen daarmee, naast de rituele betekenis, een belangrijke bron van inkomsten.

Kunst maken is een gegeven in het leven van de Huichol. Zo worden er voorwerpen gemaakt om te offeren, om uitdrukking te geven aan hun wensen, om “familieleden” zoals dieren te eren, of als ondersteuning bij rituelen. Een voorbeeld is de gebedsstok die wordt behangen met kleine voorwerpen die  specifieke gebeden vertegenwoordigen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse technieken en materialen.

Huichol Indianen